De-a lungul evolutiei sale omul ca fiinta rationala, a cautat sa se autodepaseasca, punandu-si mintea la contributie. Nu intamplator marele poet Tudor Arghezi i-a dedicat in anul 1956 un volum de poezii semnificativ intitulat “ Cantare omului”. In acest volum, el analizeaza evolutia omului, inca din momentul ridicarii sale pe verticala.
In poezia” Nascocitorul” , poetul aduce un elogiu, celui care a creat o unealta, banala in aparenta, dar cu o semnificatie deosebita: “ Ai nascocit pe-ncetul uneltele, cu care/ Ti s-a facut mai darza vionta si mai tare/Cand te crezusesi tocmai mai subred sim ai mic/ Atunci ti-ajunse bratul molatic mai voinic…./ Ai nascocit odata/ Si o nimica toata/ Cat ghimpele, saracul/ De mic si iute: acul/ Si harnicul nimica vioi ca o lacusta/ Se-nghuesuie si- alearga pe marginea ingusta/ Si-mbraca omenirea de miile de ani/ o scula geniala, cinci ace la doi bani”.
In poezia “ Cel ce gandeste singur”, este urmarita evolutia creatoare a omului, cel care a reusit, sa dea viata masinii cu care a izbutit, sa cucereasca timpul si spatial: “ Cel ce gandeste singur si scormone lumina/ A dat o viata noua s-un om de fier, masina/ Fiinta zamislita cu gandul si visarea/ Neinchipuit mai tare ca bratul si spinarea/ Cu ea brazdesti pamantul in lung si lat si sameni/ Si una tine locul la mii si mii de oameni”.
Anvelope reconstruite sunt o bucată toroidală din cauciuc care se găsește la roțile de la diferite vehicule și mașini. Este montată pe jantă. Funcția sa principală este de a permite un contact adecvat de aderență și frecare cu pavajul, permițând accelerația, frânarea și conducerea vehiculului.
Din punct de vedere constructiv există două tipuri de anvelope: radiale și diagonale. Anvelopa radială este standard pentru aproape toate mașinile moderne.
Anvelopele, după modul de utilizare, sunt clasificate în anvelope de vară, de iarnă sau mixte (all seasons). De asemenea, pot exista anvelope de șosea sau anvelope off road.
Anvelopele trebuie să se potrivească la diverse sisteme de suspensie, să răspundă precis la comenzile direcției, și în același timp să fie silențioase și durabile. Mai presus de toate, pentru ca vehiculul sa ruleze în siguranță, anvelopele trebuie sa facă față forțelor extreme exercitate asupra acestuia – la frânare, accelerare sau în viraje. Aceasta este cu atât mai important atunci când drumul este ud și alunecos sau acoperit cu zăpada și gheață.
In zilele noastre foarte multi soferi de autoturisme prefera sa achizitioneze anvelope second hand, deoarece pretul este mult mai convenabil si daca ele sunt de buna calitate si nerulate foarte mult, de ce am cheltui banii pe degeaba. Nu toti ne permitem sa investim in cauciucuri foarte multi bani: una la mana din caza bugetului si in plus putem gasi anvelope second hand, care nu au fost foarte mult rulate. Scurt si la obiect: ai de gand sa-ti cumperi cauciucuri la mana a doua? Daca da, trebuie neaparat sa citesti acest articol. Te ajutam sa nu iei teapa si te sfatuim ce sa faci pentru a merge in siguranta, dar si pentru a te bucura de o afacere buna.
Anvelope reconstruite cu un profil mai mic de 5 mm nu mai sunt anvelope de iarna! Sunt anvelope reconstruite inutila! Ba mai mult, o anvelopa foarte veche, e buna de aruncat la gunoi, indiferent de cat profil mai are.
Iata care sunt cele mai importante amanunte la care sa te uiti cand vrei sa cumperi anvelopele.
- Data de fabricatie a cauciucului
Punem la loc de cinste, in capul listei, data la care a fost fabricat cauciucul pe care doresti sa-l cumperi. Aceasta data este scrisa sub forma de numar, pe peretele lateral al fiecarei anvelope. Uita-te cu atentie ca tot setul, sau toate anvelopele pe care le pui pe masina, sa fie fabricate intr-un interval de maximum un an de zile. Cauta pe cauciuc literele DOT. Langa ele vei gasi un numar format din 4 cifre. Primele doua arata saptamana din an, iar celelalte doua arata anul fabricatiei. Iata mai jos exemplul: DOT 1001 inseamna saptamana 10 din anul 2001.
Nu cumpara niciodata anvelope de iarna mai vechi de 5 ani. Teoretic, daca anvelopele sunt depozitate corect, poti rula cu ele si 10 ani. Insa trebuie sa fim realisti: in Romania lumea habar nu are cum sa le depoziteze si de multe ori le lasa in soare sau le pune una peste cealalta, ceea ce este gresit. Asa ca mai bine asigura-te sa nu cumperi gume mai vechi de 5 ani.
- Profil de anvelope reconstruite
Dupa ce vanzatorul ti-a spus ca anvelope second hand pe care le vinde, toate, au un DOT satisfacator, intreaba-l despre profil. Un profil decent este cam de 7-8 mm la o anvelope second-hand. Asta pentru ca atunci cand era noua avea 9-10 mm in carne. Daca are sub 7 mm, este inca ok, dar pe semne ca te vor mai tine doar un sezon. Daca sunt sub 5 mm in carne, uita de ele si nu le cumpara, ca nu sunt bune de nimic.
- Starea exterioara
Ok, ai impresia ca esti pe cale sa cumperi anvelope second hand destul de noi si cu un profil destul de bun. Insa nu putine sunt cazurile, chiar si la anvelope second hand de 1-2 ani, sa observi ca sunt crapate din pricina unei depozitari anevoioase. Asadar, daca ajungi sa le vezi fata in fata, uita-te atent la starea lor generala de la exterior. Uita-te sa nu fie crapaturi mici, galme, taieturi sau alte urme de reparatii. Nu ai vrea sa cumperi un pneu care a fost carpit doar ca sa fie usor de vandut.
- Starea interioara
Este un amanunt la care putina lume se uita. Dar este foarte important. Pentru ca spune multe lucruri. Ideal ar fi sa nu spuna nimic. De obicei, la interior, si o anvelope second hand pare noua. Dar nu trebuie sa te uiti la asta, ci la diferite urme de reparatii: petice sau dopuri. Tot pe interior vezi si daca sunt cuie sau diferite obiecte ce au patruns cauciucul. Uita-te atent, poti chiar sa dai si cu mana pe peretii laterali interiori, sa vezi daca observi ceva necurat. Crede-ma: nu vrei sa iti cumperi anvelope care au petice. E drept, au fost reparate, nu pierd aer, dar gandeste-te ca un petic este extrem de subtire si este facut sa nu lase aerul din interior sa iasa, nu sa blocheze pietricele, cuie, cioburi, etc, sa intre in anvelopa. Adica este un punct slab ce poate fi usor patruns din exterior.
- Marca si pret
Este dovedit ca un cauciuc ce poarta un nume cunoscut, de traditie, este net superior unei anvelope no-name sau cu un nume… indoielnic. Chiar daca vorbim de anvelope second-hand, marca conteaza cu adevarat. Materialele folosite la fabricare difera, la fel si calitatea, profilul, normele de siguranta. Chiar daca vei avea impresia ca dai un pret mic, de fapt te vei lega la cap si mai rau.
Cat despre pret, acesta este in functie de starea anvelopei. Cel mai bine este sa cauti pe net doi factori: pretul anvelope second-hand de noua si un pret al unor anvelope de aceeasi dimensiune, intr-o stare apropiata. Ideea este sa te documentezi nitel inainte sa iti cumperi anvelopele potrivite.
Tine minte! De preferat este sa-ti cumperi anvelope noi pentru masina ta. Insa este un cost destul de mare, pe care nu toti ni-l permitem. Daca alegi sa iei gume la mana a doua, uita-te la aspectele de mai sus. Nu uita sa ai o moneda de 5 bani in buzunar, sa te uiti la DOT si sa inspectezi bine anvelopele. Si pentru ca discutam de lucruri care nu sunt noi, nu te sfii sa negociezi la pret!
Anvelope reconstruite se mai numesc in Romania si re-esapate. Termenul cel mai apropiat de realitate este cel de anvelope reconstruite, pentru ca asa este si facuta. Adica o anvelopa uzata, daca raspunde la niste parametri si cerinte, adica sa nu aiba fisuri si gauri, este transformata intr-o anvelopa noua.
Trebuie stiut ca un cauciuc nou este o constructie pe mai multe nivele, iar nivelurile inferioare, cele de baza, sunt cele de rezistenta. Adica sunt straturi de cauciuc cu intaritura de metal sau plastic, care fac ca o anvelopa sa fie rezistenta. Aceste straturi sunt in profunzime si ele raman la anvelope reconstruite.
Cu alte cuvinte, un cauciuc uzat, este „raschetat” de straturile superioare laterale si de pe suprafata de rulare, pana la straturile inferioare de rezistenta. Dupa care, prin acelasi procedeu ca in cazul unei anvelope noi de fabrica, este lipita prin presare la cald o suprafata de rulare noua si pereti laterali noi. E ca atunci cand se restaureaza un bloc: fatada uzata este aruncata, dupa care se instaleaza o fatada noua.
Adica putem sa spunem ca un pneu resapat este, de fapt, o anvelopa noua. Dar are cateva minusuri fata de un cauciuc nou, asa cum este si normal. In primul rand, pentru ca s-a pus un invelis nou pe un miez vechi, de obicei, anvelopele resapate se echilibreaza mai greu. Si, in foarte rari cazuri, exista pori prin care aerul se pierde, daca lipirea celor doua componente, vechi si noi, nu a fost facuta corespunzator.
De ce se fereste lumea de anvelope reconstruite?
La noi in tara sunt multi „cunoscatori” care nu au bani de anvelope noi, dar prefera sa cumpere un set anvelope second hand, decat sa cumpere un set de anvelope recostruite. Pentru ca au auzit ei, candva, de la nu stiu cine, ca alea resapate sunt periculoase, ca sar bucati din ele in mers sau ca fac explozie. Nimic mai fals.
In Romania, soferii s-au obisnuit sa creada despre anvelope reconstruite ca sunt niste cauciucuri vechi carora doar le-a fost lipita cu SuperGlue o banda de rulare noua care in mers ar putea oricand sari. Insa ei nu stiu ca ele sunt, de fapt, anvelope reconstruite dupa aceleasi metode ca cele noi si, ca, niciodata nu ar putea sa se dezintegreze asa cum ei isi imagineaza sau cum am gasit un articol pe utilx .
O alta cauza ar fi ca pe piata au aparut anvelope reconstruite dubios de ieftine. Insa un cumparator cu putina atentie si experienta, va sti sa citeasca inscriptiile de pe aceste anvelope si va alege niste anvelope reconstruite, fabricate intr-o tara vest-europeana. De exemplu, anvelope reconstruite fabricate in Germania, raspund la aceleasi cerinte de omologare si siguranta.
Ce-i drept, sunt si cazuri de anvelope reconstruite de proasta calitate, care se echilibreaza greu, care se uzeaza foarte repede, pentru ca au fost realizate in fabrici cu utilaje invechite si mana de lucru fara experienta. Asadar, ideal ar fi sa cauti niste anvelope reconstruite mai de calitate, luandu-te macar dupa tara de fabricatie.
Anul trecut in vara am plecat cu familia sa vizitam manastirile din Moldova. In minunata excursie in care am admirat cu drag locurile sfinte, unde domneste linistea eterna si unde ne regasim acea liniste de care avem nevoie de multe ori in viata cotidiana, intr o zi ne-am oprit la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” este o mănăstire ortodoxă din România, construită în perioada 1514-1522 în orașul Suceava. Ea se află situată pe Strada Ion Vodă Viteazul nr. 2, pe drumul spre Cetatea de Scaun a Sucevei. Biserica mănăstirii are hramurile Sfântul Gheorghe (sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie) și Sfântul Ioan cel Nou (sărbătorit în fiecare an la 24 iunie).
Pe peretele de nord al pridvorului, deasupra portalului, se află pisania scrisă în limba slavonă și care are următorul text: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, a voit binecredinciosul și de Hristos iubitorul Io Bogdan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, să zidească biserica Mitropoliei Sucevei, unde este hramul Sfântului Mare Mucenic și Purtător de biruință Gheorghe și a început a zidi în anul 7022 (=1514) și nu a izbutit să o săvârșească, iar fiul său Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn Țării Moldovei, cu ajutorul lui Dumnezeu, a zidit de la ferestre în sus și a săvârșit-o în anul 7030 (=1522) a lunii noiembrie șase și a domniei sale al șaselea curgător și s-a sfințit de mâna Prea Sfințitului Mitropolit Chir Teoctist”.
Am ramas placut impresionati , iar dupa vizitarea locasului sfant am decis sa vizitam si orasul Suceava, care se numără printre cele mai vechi și mai importante așezări ale României. Datorită diversității etnice și religioase de dinaintea celui de Al Doilea Război Mondial (în oraș locuind români, germani, evrei, armeni, polonezi, ruteni și cehi cu preoți pentru fiecare rit), Rudolf Gassauer numea Suceava „o Austrie în miniatură.
În secolul al XX-lea, orașul se extinde prin înglobarea localităților limitrofe Burdujeni și Ițcani, devenite cartiere. În perioada comunistă, are loc un amplu proces de industrializare a Sucevei, a cărei populație crește de peste zece ori.
Suceava a primit rangul de municipiu în anul 1968. La recensământul din 2011, avea o populație de 92.121 de locuitori, fiind al 23-lea cel mai mare centru urban al României.
Descoperind adevarata spelndoare a orasului, am trecut si prin cateva magazine, sa ne luam cele necesare traiului. Din intamplare am intrat si intr-un magazin de piese auto, unde spre mirarea noastra am gasit : anvelope second hand si anvelope reconstruite. Chiar ne gandeam ca am avea nevoie de un set de anvelope reconstruite si i-am rugat daca pot sa ne trimita prin courier acasa pe cand ajungem un set de 4 bucati. Amabili si deschisi, angajatii de acolo ne-au prezentat tot ce mai aveau prin magazin. Prima data ne-am uitat atent la accesorii auto. Copiii au remarcat repede un suport telefon auto pe oglinda de 360 grade, elegant si foarte necesar ca accesoriu. Pretul era foarte accesibil si am decis sa-l cumparam; chiar era un rau necesar. Pe langa am mai luat o husa scaun auto pentru depozitare obiecte pasageri ( pentru copii), unde puteam pune frumos sticluta cu apa, o cafea imbunatatita, sucul si niste servetele umede, pe care trebuia sa le avem la indemana. Am prins produsul la promotie de 60%, asa ca a meritat din plin achizitia lui. Toate accsorii auto aveau preturi accesibile, iar in functie de buget puteai sa gasesti tot cee ace iti lipsea in masina. Accesorii auto nu fac parte integrantă din sistem, dar sunt atat de utile incat de multe ori, ne minunam cat ajutor ne ofera. Spre mare noastra mirare tot aici am gasit si scule vopsitorie, cinci modele de pistol de vopsit auto. Recomand tuturor celor interesati sa acceseze on-line magazinul si sa urmareasca preturile si calitatea materialelor oferite de FilipShop Suceava. Tot aici veti gasi si scule vulcanizare ca de exemplu: protectii geanta pentru gheara, dispozitiv de masurat anvelope, sau clema fixare anvelopa in vulcanizare si multe altele care va pot fi de folos, la preturi promotionale, dar in acelasi timp calitative si absolut necesare. Magazinul on-line gazduieste de asemenea si materiale destinate pentru intretinere auto. Lăsând deoparte miturile legate de mașini, cel mai bun lucru pe care îl poți face, dacă vrei să eviți costuri suplimentare legate de întreținerea automobilului este să îl menții mereu curat. Eviți astfel problemele care pot apărea la nivelul caroseriei, care poate sa ruginească foarte ușor atunci când nu este curățată cu regularitate.
Cand urcam intr-o masina curata, chiar daca nu este cea mai tare marca, suntem impresionati de mirosul si confortul pe care ni-l ofera pe parcursul traseului. Pentru fiecare dintre noi ar fi foarte bine sa avem la indemana solutii de intretinere auto, sau daca nu le avem sa incercam sa ne achizitionam o parte din ele, cum ar fi : spuma de citrice cu efect de zapada pentru exterioare auto, Cleantech, 5L, Ceara auto Spray EasyOne – ceara sintetica, Cleantech, 1L, Bugg Off!, solutie pentru indepartarea insectelor moarte si excrementelor de pasari, burete din microfibra pentru aplicat ceara, Ideal pentru aplicarea de ceară, lustruire și protecție, microfibra moale, de înaltă tehnologie, lavabil și reutilizabil, pistolul profesional curatat auto, Black Tornador gun Z-020RS original, 1000ml al carui set de rotatie este echipat cu rulmenti etansi sigilati, ceea ce permite Tornador BLACK sa lucreze cu compresoare mici sau mobile, deoarece potentialul de performanta complet este disponibil chiar si la 4,5 bar. Uzura este minimizata deoarece setul de rotatie nu mai vine in contact cu palnia de descarcare.
Buretele polish conic pentru spatii greu accesibile este un accesoriu minunat, care la prima vedere ne da impresia unei jucarii, dar care prin designul conic, este ușor de utilizat pe suprafața inegală a roții de lustruit..Rezistibil, poate fi utilizat în mod repetat după curățare, excelent pentru roți, aparate de protecție, bare de protecție și alte locuri greu accesibile cu dimensiuni ușoare și compacte, ușor de depozitat și de utilizat, perfect pentru intretinere auto, care patrunde usor in orice loc greu accesibil, in orice cuibusor mic al autovehiculului.
Un magazin de accesorii auto poate fi o idee excelenta de venituri, chiar daca investitia initala este cu mult mai mare decat in cazul celorlalte idei de afaceri. Pentru inceput, investitia consta in cumpararea pieselor en-gros si inchirierea unui spatiu in care sa iti prezinti produsele. Aici poti veni cu diverse produse noi care sa incante un segment mare de populatie, pornind de la cele mai cunoscute solutii intretinere auto, scule vopsitorie sau scule vulcanizare, pana la cele mai sofisticate accesorii auto pentru masini de lux, deoarece sansa de a obtine venituri mai bune este mult mai mare.
Achiziţionarea unei maşini presupune mult mai multe lucruri decât a face plinul cu benzină şi de a te asigura că nu sunt martori aprinşi în bord. Grija acordată autoturismului înseamnă de cele mai multe ori şi prelungirea vieţii modelului. De aceea trebuie in primul rand sa respectam legea, folosind anvelope de iarna sau de vara, anvelope second hand sau anvelope reconstruite, de calitate, care sa nu ne fure in curbe sau in locurile umede sau anvelope noi; sa avem grija cand facem inspectia tehnica sa remediem orice defect care apare, deoarece avem nevoie de siguranta pentru a evita accidente neplacute si totodata sa ne ingrijim de aspectul interior si exterior al masinii prin intretinere auto, deoarece putem considera ca in zilele noastre autovehiculul este o a doua casa a noastra, o necesitate a erei moderne sau contemporane. Si precum ne ingrijim casa sa aiba un aspect placut si sa fie primitoare pentru cei care-i calca pragul, tot asa trebuie sa ajutam si masina sa ne ofere noua si celor apropiati care se deplaseaza cu ea un plus de confort, folosind solutii intretinere auto corespunzatoare, care sa ne faca traseul cat mai placut si cat mai comod.
Omul este stapanul tuturor bunurilor pe care le-a creat pe pamant, dar in aceeasi masura, el trebuie sa fie foarte atent, pentru ca unele lucruri, pot veni in defavoarea sa: E timpul,sluga veche si robul celui rau/ Tu, omule si frate, sa-ti fii stapanul tau.
Add a Comment